Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart! ‘Yanlış diyet sağlığı tehdit edebilir’

Vejetaryen Beslenmede Doğru Planlama Şart! Yanlış Diyet Sağlığı Tehdit Edebilir

Sağlık açısından tehlike yaratabilir!

Vejetaryen beslenme, bitkisel besinlerin öne çıktığı ve hayvansal besinlerin kısmen ya da tamamen diyetten çıkarıldığı bir beslenme tarzıdır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, farklı vejetaryen türlerini açıklarken, “Lakto-vejetaryenler sadece süt ürünlerini, ovo-vejetaryenler yalnızca yumurtayı tüketir. Lakto-ovo vejetaryenler ise hem süt ürünlerini hem de yumurtayı tüketirken, veganlar hiçbir hayvansal ürün tüketmezler” şeklinde konuştu.


Takviye alımını zorunlu kılabilir

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen diyetin doğru planlanmadığında protein, demir, çinko, B12 vitamini ve omega-3 yağ asidi gibi hayvansal kaynaklı temel besin öğelerinde eksikliklere neden olabileceğine dikkat çekerek, “Özellikle B12 vitamini eksikliği ciddi sinir sistemi sorunlarına yol açabilir ve takviye alımını zorunlu hale getirebilir. Dengeli ve yeterli bir planla, vejetaryen beslenme kronik hastalıkların bazı risk faktörlerini kontrol altına alabilir. Lif içeriği sindirim sistemine katkıda bulunarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Bu faydalar, çeşitlilik ve besin öğelerinin dengeli alınmasına bağlıdır. Yanlış planlanmış bir diyet sağlık açısından tehlike oluşturabilir” uyarısında bulundu.


Çocuklar, Yaşlılar ve Kronik Hastalar Dikkatli Olmalı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen diyetin oluşturulmasında protein ihtiyacının özellikle önemli olduğunu vurgulayarak, “Bitkisel sütler kalsiyum ve bazı mineraller açısından zengin olsa da protein ihtiyacını tam olarak karşılayamaz. Baklagiller, kinoa, chia tohumu gibi protein kaynaklarının dengeli tüketilmesi gerekir. Sporcular için bu beslenme tarzı, protein ve mineral ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz olabilir, bu nedenle dikkatle planlanmalı ve gerektiğinde ek takviyeler düşünülmelidir” dedi. Gelişim çağındaki çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar gibi hassas gruplar için potansiyel riskler barındırabileceğini belirten Yiğit, “Bu grupların ihtiyaç duyduğu besinlerin eksikliği sağlık problemlerine yol açabilir, bu yüzden uzman kontrolünde değerlendirilmelidir. Eksiklikler, takviyelerle veya farklı besin kaynaklarıyla giderilebilir” şeklinde konuştu.


Vejetaryenliğe Geçiş Uzman Kontrolünde Yapılmalı!

Vejetaryen beslenmeye geçiş yapmak isteyenlerin adım adım ilerlemesinin daha sağlıklı olacağını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Et tüketimini aniden bırakmak yerine, önce haftada birkaç gün bitkisel besinlere ağırlık vererek başlayabilirsiniz. Ayrıca, protein ve diğer mikro besinlerin dengeli alımını sağlamak için bir diyetisyenle kişisel bir plan yapılmalı ve takviye gereksinimi uzman tarafından değerlendirilmelidir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları farklıdır. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı bir plan, bireyin yaşına, sağlık durumuna ve özel gereksinimlerine göre şekillendirilmelidir” dedi.

Related Posts

Kars’ta ‘güzelavrat’ otu tüketen 8 çocuk zehirlendi

Kars’ta halk arasında, ‘güzelavrat’ olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi. Uzman Dr. Aslı Sezal Çubukçu, ailelerin bu bitkilerin etkilerine karşı çocuklarını uyarması gerektiğini söyledi.

Bir lokması alerjiyi tavan yaptırıyor! Yediklerimiz polenleri hareketlendiriyor

Birçok alerji hastası için mevsim değişikliği sadece hava durumunda yaşanan bir farklılık değildir. Hapşırma, öksürme, tıkanıklık ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi rahatsız edici semptomu da beraberinde getirdiğinden zorlayıcı bir dönemdir. Havadaki polenler başta olmak üzere bir dizi değişiklik alerjik reaksiyonları kötüleştirebilir. Mevsimsel alerjiler için bir tedavi olmasa da, alacağınız bazı önlemler iltihabı yönetmenize ve semptomları azaltmanıza yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini bilmeniz daha az alerjik atak geçirmenize yardımcı olabilir. İşte kaçınmanız gereken yiyecekler!

Uzman uyardı: ‘Güneş ışınlarından her mevsim korunulmalı’

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirterek, “Güneş kremi yalnızca yazın değil, güneş ışınlarının etkili olduğu her mevsimde kullanılmalıdır” dedi.

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

Yeni zayıflatıcı ilaçlara dikkat! Bilinçsiz kullanımı tedaviye dirençli obeziteye yol açabiliyor!

Obezitenin günümüz ve geleceğin sağlık gündeminin ilk sıralarında yer alan bir durum olacağına dikkat çeken Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİYAM) Koordinatörü Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, obezitenin önlenmesi kadar tedavisine de önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Açık büfede yenmemesi gereken yiyecekler açıklandı

Açık büfe yemeklerin cazibesi, sağlığımızı tehdit eden riskleri de beraberinde getirebilir. Uzmanlar, özellikle otellerde ve restoranlarda sunulan açık büfe yiyeceklerin hijyenine dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir