İzmir’deki Yangınların Erozyon Riski

İzmir’deki Orman Yangınları Erozyon ve Sel Tehlikesini Artırıyor

JEOLOJİ Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, son bir ayda İzmir’deki yangınlarda yaklaşık 25 bin hektar alanın zarar gördüğünü belirtti. Önalan, “Yağışların artmasıyla birlikte yanan bu alanlarda erozyon olacak. Erozyonla çok değerli olan bitkisel toprağı kaybediyoruz. Toprak sellerle birlikte vadilere, sonra yerleşim merkezine, oradan da denize akacak” dedi.

Türkiye’de yaz aylarıyla birlikte artan orman yangınları, doğa ve insan yaşamını tehdit ediyor. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, “Yangın mevsiminin bitmesine daha 1,5 ay var. Son 1 ay içerisinde 80 bin hektarın üzerinde alan yandı. Bunun 25 bin hektarının İzmir’de olması çok üzücü. Yağışların artmasıyla birlikte yanan alanlarda ciddi bir erozyon tehlikesi var” şeklinde konuştu.

‘Ormanlar Yok Olduğunda Topraklarınız Korumasız Kalıyor’

Önalan, her yıl Türkiye’de erozyonla birlikte Kıbrıs büyüklüğündeki toprak parçasının yok olduğuna dikkat çekerek, “Ağaçlar ve ormanlar erozyonu önlemede en büyük etken. Ormanlar yok olduğu zaman topraklarınız korumasız kalıyor ve erozyona uğruyor. Ormanlar yağmurları tutucu özelliğe sahip. Ormanı yok ederseniz yağan yağmur suları direkt vadilerin içine, oradan da yerleşim alanlarına doğru geliyor ve çok ciddi bir sel tehlikesi oluyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kısa, orta ve uzun vadede önlemler alınmazsa yanan orman alanlarında ciddi seller ve toprak kayıplarıyla karşılaşılacağını belirten Önalan, “Yangın meydana gelen her yerde erozyon riski var. Erozyonla çok değerli olan bitkisel toprağı kaybediyoruz. Toprak sellerle birlikte vadilere, sonra yerleşim merkezine, oradan da denize akacak, topraklarımızı kaybedeceğiz. Orman yangınlarının olduğu her yerde erozyonla karşılaşacağız” ifadelerini kullandı.

‘Yangına Komşu Olan Yerleşim Alanlarına İmar İzni Verilmemeli’

Önalan, “Yangına komşu olan yerlerdeki yerleşim alanlarına imar izni bir daha verilmemeli. Yanan bölgelerde öncelikle etütler yapılmalı, yerleşime uygun alanlar değilse bu yerler mutlaka yerleşim dışı bırakılmalı. Yandıktan sonra o alanda tekrar inşaat yaparsanız, 10 yıl sonra tekrar yanar. Yanan yerler imara açılırsa elimizde ne orman ne de kültür varlığımız kalır” dedi.

Önalan, “İlçe merkezine kadar yangın yürüyor, merkezi komple taşıyacağız demiyoruz ama ormanların içerisinde kalan sitelere bir daha imar izni verilmemeli. Bölgeye özgü endemik ağaçlar dikilip, orman alanı olarak kalmalı” şeklinde sözlerini tamamladı.

Related Posts

Yatı kaza yapmıştı: Sebebi ortaya çıktı

Erden Timur’un kaza yapan Monte Carlo isimli yatın olay ile ilgili ayrıntıları ortaya çıktı.

Melih Mahmutoğlu’nun Sözleşmesi Uzatıldı

Fenerbahçe, kaptanı Melih Mahmutoğlu ile 1 yıllık sözleşme uzattı. Yeni sezon için hazır.

Bakan Yerlikaya açıkladı: Trafik hız levhaları yeniden düzenleniyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya başkanlığında, trafik hız levhalarının yeniden düzenlenmesi ile sahipsiz hayvanlara yönelik yerel yönetimlerin sorumluluğuna ilişkin toplantı yapıldı.

Tuncer Bakırhan: ‘Gel masaya, al İmamoğlu’nu’… AKP, CHP, MHP sözleri

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, çözüm süreci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajları ve CHP’nin olası tutumu konularında konuştu. “CHP bizim adayımıza oy versin” sözüyle dikkat çeken Bakırhan, Erdoğan’ın “AKP-MHP-DEM birlikte yürüyoruz” sözlerini de değerlendirdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Sekreteri İnovatif Projeleri Yerinde İnceledi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, Gebze, Çayırova ve Darıca’da sürdürülen sosyal ve altyapı projelerini yerinde inceledi. Ayrıca, kütüphane, gençlik merkezi ve yollarla ilgili yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Kocaeli’de Sporculara Yeni Destekler Müjdesi

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, sporculara dil öğrenimi ve kişisel gelişim gibi alanlarda yeni destekler sunacaklarını açıkladı. Başkan, tüm spor kulüplerindeki başarılı sporculara yönelik çalışmalar yapılacağını da belirtti.