Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin 2025 yılı için büyüme tahminini yüzde 3,1’e yükseltti

Banka, Avrupa ve Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler Ekonomilerine Ilişkin Raporlarını Yayımladı

Dünya Bankası, son raporlarında Avrupa ve Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerini ele aldı.

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Durumu

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesi Raporu’na göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve 2026’da yüzde 3,6 büyümesi bekleniyor. Bu tahminler, önceki tahminlere göre artış göstermektedir. Bölgede dış talebin zayıflaması ve Rusya’daki büyümenin yavaşlamasıyla ekonomiler yüzde 2,5 büyüme öngörüsüne sahiptir.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da Büyüme Beklentileri

Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda, bölgenin 2024’te yüzde 1,9 büyüme kaydettiği ve bu rakamın 2025’te yüzde 2,6’ya yükseleceğine dair tahminler yer almaktadır. Ancak, global belirsizlikler nedeniyle bu tahminlerin ciddi şekilde gölgelendiğine dikkat çekilmektedir. Bölge, uzun süreli çatışmalar nedeniyle ekonomik ilerlemesini geri çevirebilecek potansiyel tehlikelerle karşı karşıyadır.

Sahra Altı Afrika’da Beklentiler

Sahra Altı Afrika’da ekonomik büyüme, küresel belirsizliklere rağmen direnç göstermekte ve bu yıl yüzde 3,5 büyüme öngörülmektedir. 2026-2027 döneminde ise büyüme hızının yüzde 4,3’e yükselmesi beklenmektedir. Ancak, bölgenin ticaret dinamiklerindeki değişiklikler ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileri belirsizlik yaratmaktadır.

Latin Amerika ve Karayipler Ekonomisi

Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde ekonomik büyümenin yavaş olduğu belirtilmektedir. Bölge ekonomileri, bu yıl yüzde 2,1 ve 2026’da yüzde 2,4 büyüme tahminiyle karşı karşıyadır. Bu nedenle, bölgedeki ülkelerin ekonomik stratejilerini değişen dış çevreye ve belirsizliklere göre uyarlamaları gerekmektedir.

Related Posts

Amasya’dan sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi

Amasya’nın Suluova ilçesinde sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi gerçekleştirildi.

Kurban Bayramı öncesi denetim: Hayvan nakillerine yeni kurallar geldi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi hayvan ve hayvansal ürünlerin nakil süreçlerini daha etkin izlemek için yönetmelikte değişikliğe gitti. Artık veteriner kontrolü zorunlu, rapor süresi ise 5 günden 3 güne indirildi.

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

5 milyon TL’nin 1 aylık getirisi rekor kırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz artışı sonrası bankalar, mevduat faizlerinde rekabeti yeniden kızıştırdı. Özellikle yüklü birikimi olanlar için bankaların sunduğu yüksek faiz oranları dikkat çekerken, 5 milyon TL’nin 1 aylık vade sonunda sağlayacağı kazanç adeta uçuşa geçti.

Bakan Kacır: Turizm gelirlerinde 61,1 milyar dolarla yeni bir rekora imza attık

Kars’ta yapımı tamamlanan ‘Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi’nin açılışını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Geçtiğimiz yıl ülkemize gelen ziyaretçi sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 9,8 artışla 62,3 milyona ulaştı. Turizm gelirlerinde de 61,1 milyar dolarla yeni bir rekora daha imza attık. Ülkemiz turizminin sürdürülebilir büyümesini sağlamak, yeni destinasyonlar oluşturarak cazibe merkezlerini artırmak temel hedeflerimiz arasında bulunuyor” dedi.

Çin liderliğinden ticaret savaşlarına karşı istihdamı koruma mesajı

Çin siyasi liderliği, ABD’nin gümrük tarifelerini yükseltmesiyle tırmanan ticari gerilimin iç ekonomideki etkilerini gidermek üzere, tarifelerden etkilenen şirketleri ve istihdamı korumaya yönelik özel politikaların uygulanacağını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir