Ünlü ekonomist açıkladı: ‘Faiz neden inmeliydi?’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun dünkü toplantısında, politika faiz oranı %46 seviyesinde sabit tutulurken gecelik borçlanma faiz oranı da %44,5’te sabit kaldı. Bu karar, ekonomi çevrelerinde farklı görüşlere neden oldu. Ekonomist İris Cibre, sosyal medyada faiz indirilmemesine eleştirilerde bulundu.

FAİZ POLİTİKASI VE ENFLASYON

Cibre, mevcut faiz politikasının enflasyonu artırdığını belirterek, “Yüksek faiz oranlarıyla para arzı artıyor, ancak kredi kullanımı düşüyor. M3 yüzde 43 arttı, M2 ise yüzde 38. Aradaki 5 puandaki fark tamamen faiz getirisinden kaynaklanıyor. Bu durum tarihimizde bir ilk” şeklinde ifade etti.

Ekonomist Cibre, “Gerçeği inkar etseniz de, veriler yüksek reel faize işaret ediyor ve bu da enflasyonu artırıyor” dedi.

DÖVİZ KURU İLE İLGİLİ ELEŞTİRİLER

Cibre, döviz kuru politikasına da değinerek, geçen hafta döviz kuru artışını gözlemlediğini ve bu durumun birkaç gün sürdüğünü belirtti. “Döviz kuru son 30 günde yüzde 2 arttı. Ancak carry getirisi hala yüzde 1,5. Yani, yerli ve yabancı yatırımcılara net kazanç sağlarken, döviz kuru da artıyor” dedi.

ŞİRKETLERİN DURUMU KAYGI VERİCİ

Ekonomist Cibre, Merkez Bankası’nın net döviz pozisyonunun yaklaşık 25 milyar dolar olduğunu ve son bir yılda şirketlerde 85 milyar dolarlık döviz açığı pozisyonu oluştuğunu açıkladı.

Cibre, faiz oranlarının bu seviyelerde kalması durumunda şirketlerin daha fazla işten çıkarma, konkordato ve iflas haberi alabileceğini öngördü.

‘FAİZ İNDİRİLSEYDİ…’

Uzman, faiz indirilmesi durumunda reel sektörde faaliyetlerin artabileceğini, işten çıkarmaların ve konkordato başvurularının ertelenebileceğini savundu. “Faiz indirseydiniz, carry getirisini azaltır, döviz kurlarını stabil hale getirir ve enflasyonu kontrol altına alırdınız” diye ekledi.

Cibre, ekonomi yönetiminin başlangıçta yavaş faiz artışı, belirsiz kur politikası ve yetersiz mali tasarruf politikaları uyguladığını ancak yapısal reformların gerçekleştirilmesi durumunda bu hataların önemsiz hale geleceğini belirtti.

TLRef faiz oranının bugün %47 olduğunu vurgulayan ekonomist Cibre, bunun sebebini Merkez Bankası’nın dolar satışlarına bağladı.

Related Posts

Sanayide alarm verileri: İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI son sekiz ayın en düşük verisini alarak haziranda 46,7’ye kadar geriledi.

Borsa 3,5 ay sonra 10 bin puanın üzerinde

Borsa 3,5 ay sonra 10 bin puanın üzerinde

TÜİK’ten dış ticaret açığı açıklaması: Mayıs ayında yüzde 2,7 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2025 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 24 milyar 817 milyon …

Sigara fiyatlarına dev zam kapıda!

Türkiye’de yüksek enflasyonun etkisiyle sigara fiyatlarına art arda zamlar gelmeye devam ederken, Perşembe günü açıklanacak 6 aylık enflasyon farkıyla birlikte Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı da yeniden güncellenecek. TÜİK’in yayımladığı verilere …

Kamu harcamalarına yapay zeka destekli denetim

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu harcamalarında tasarruf tedbirlerinin izlenmesi amacıyla “Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi”ni devreye aldı.

Altın haftayı düşüşle kapattı: Yeni haftada yükselecek mi?

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Nihayetinde haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …