Yüksek Enflasyon Alışveriş Tercihlerini Değiştiriyor, Sağlık Bakanlığı ‘Fazla Kilolu’ Vatandaşları Tespit Ediyor
Yüksek enflasyonun tüketicinin alışveriş alışkanlıklarını kökten değiştirdiği bir dönemde, Sağlık Bakanlığı ‘fazla kilolu’ vatandaşları tespit etmek adına sokak ve meydanlarda çalışmalara başladı. 81 ilde kurulan stantlarda vatandaşların boyu ve kilosu ölçülüyor.
İlk 10 Ürün Arasında Kırmızı Et Yok
SÖZCÜ’nün 19 Mart’ta yayınladığı IPSOS verilerine göre, tüketicinin temel ihtiyaçlarını kapsayan hızlı tüketim ürünleri sepetlerindeki ilk 10 ürün arasında kırmızı et hiç yer almazken, beyaz et, peynir, yoğurt gibi ürünler de hızla pay kaybediyor.
Bisküvi Ana Öğün Haline Geldi
Geçen yıl 8. sırada yer alan cips, bu yıl 6. sıraya yükselirken, bir önceki senenin 6. sırasında bulunan beyaz et ise 9. sıraya geriledi.
Ipsos tarafından yapılan değerlendirmede alışveriş sepetlerinde ilk 10 içinde sadece temel gıda ve içeceklerin değil aynı zamanda atıştırmalık ve gazlı içeceklerin de yer aldığına vurgu yapılırken, “Genel olarak atıştırmalık ürünlerde yaşanan bu yükselişin nedenleri; tüketicilerin evde daha fazla zaman geçirmesi, bu ürünleri kendilerini ödüllendirmek veya açlıklarını bastırmak için ana öğün yerine ekonomik alternatifler olarak görmesi” açıklaması yapıldı.
81 İlde Vücut Kitle İndeksi Ölçülüyor
Sağlık Bakanı Memişoğlu, 81 ilde eş zamanlı olarak başlatılan bir programla sağlık personelinin vatandaşların yoğun olduğu meydanlarda, kamusal alanlarda ve etkinlik noktalarında boy, kilo ve vücut kitle indeksi (VKİ) ölçümlerini gerçekleştireceğini duyurduktan sonra stantlar kuruldu.
Sokaklarda ‘Fazla Kilolu’ Vatandaşlar Tespit Ediliyor
Bakanlık tarafından “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” sloganıyla düzenlenen kampanyada sağlık çalışanları sokaklarda ‘fazla kilolu’ vatandaşları tespit etmeye başladı.
Bakan Memişoğlu: Hedefimiz Fazla Kilonun Zararları Hakkında Farkındalık Oluşturmak
Bakan Memişoğlu, “Süreç, İl Sağlık Müdürlüklerimiz, ilgili kamu kurumlarımız ile Kızılay, Yeşilay ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarımızla iş birliği içinde yürütülecek. Hedefimiz, 10 Mayıs-10 Temmuz 2025 arasında 10 milyon vatandaşımıza ulaşmak. Fazla kilonun zararları konusunda farkındalık oluşturmak ve sağlıklı yaşam kültürünü yaygınlaştırmak. Gerek sağlık okuryazarlığı düzeyini artırmaya yönelik eğitim programlarımız gerek sağlıklı yaşam alışkanlıklarını teşvik edecek saha uygulamalarımızla ‘hastalanmadan sağlığını koruyan bir toplum’ hedefi için çalışmaya devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.