Zafer Havalimanı’nda rekorlar kitabına girecek zarar

Zafer Havalimanı Yolcu Sayısını Karşılamadı: 72 Milyon TL Zarar!

Türkiye’nin en büyük dördüncü havalimanı olan Zafer Havalimanı, beklenen yolcu sayısını karşılayamadı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz’ın açıklamalarına göre, Hazine bu nedenle 72 milyon TL zarar edecek.

Şirkete 72 Milyon TL Ödeme Yapılacak

2012’de AKP iktidarı tarafından övgüyle bahsedilen yap-işlet-devret modeli ile inşa edilen Zafer Havalimanı, yapımcı firmaya garanti edilen 329 bin 433 yolcunun sadece 9 bin 388’ini karşıladı. Yavuzyılmaz, hata oranının %97,15 olduğunu belirterek, Hazine’nin şirkete 1 milyon 744 bin 058 Euro ödeme yapacağını duyurdu. Bu da güncel kur üzerinden yaklaşık 72 milyon liraya denk geliyor.

Yavuzyılmaz’ın Sayıştay raporu ve DHMİ resmi istatistiklerine dayandırdığı açıklamasına göre, 2012-2025 (3 ay) döneminde şirkete yapılan garanti ödemesi 74 milyon 911 bin Euro oldu.

Ayrıca, havalimanının inşa maliyetinin 50 milyon Euro olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı, kamu tarafına devredilmesinin planlandığı 2044 yılına kadar Hazine’nin şirkete 208 milyon Euro ödeme yapacağını söyledi.

Yavuzyılmaz’ın sosyal medya paylaşımında şunlar yer aldı: “AK Parti, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Zafer Havalimanı’nda, Guinness Dünya Rekorları Kitabı’na girecek bir zarar rekoru kırdı. 2025’in ilk 3 ayında Garanti edilen giden yolcu sayısı: 329.433, Gerçekleşen giden yolcu sayısı: 9.388, Hata payı: %97,15, Hazinenin şirkete yapacağı garanti ödemesi: 1.744.058 Euro, Güncel kurla: 72 milyon lira, Kaynak: Sayıştay, DHMİ resmi istatistikleri.”

“Zafer Havalimanı yapım maliyeti: 50 milyon Euro”

“2012-2025 (3 ay) yılları arasında şirkete yapılan garanti ödemesi: 74 milyon 911 bin Euro”

“Kamuya devir tarihi: 2044 yılı, 2044 yılına kadar şirkete yapılacak garanti ödemesi: 208 milyon Euro”

Related Posts

MÜSİAD Başkanı çocuk işçiliğini savundu: ‘Kesintisiz eğitim çok yanlış bir uygulama’

MÜSİAD Başkanı Burhan Özdemir’in zorunlu eğitimin kısaltılması ve çocukların iş gücüne daha erken katılması yönündeki açıklamaları tartışma yarattı. Eğitim sistemine yönelik eleştiriler dikkat çekerken, yeni bir model önerisi gündeme geldi.

AB’den Türkiye’deki sığınmacılar için yeni yardım paketi

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’deki sığınmacıların sağlık, eğitim ve su gibi çeşitli ihtiyaçlarına katkıda bulunmak için 20 milyon euro yardım sağlayacak. AB Komisyonu, Türkiye’deki sığınmacılara yönelik yeni insani yardım sunulacağını bildirildi. 20 …

Altın sahiplerini umutlandıran haber: Kuyumcularda o yasak kalkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2023 yılında aldığı karar ile üretimi durdurulan ‘çeyrek gram’ ve ‘yarım gram’ altınların yeniden üretimi gündeme geldi. Altın fiyatlarında yaşanan yükseliş ve dar gelirli vatandaşların birikim yapmada sorun yaşaması üzerine ekonomi yönetiminden söz konusu altınların yeniden üretilmesi için izin talep edildi.

Ünlü ekonomist açıkladı: ‘Faiz neden inmeliydi?’

Ekonomist İris Cibre sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda TCMB’nin faizi yüzde 46’da sabit tutma kararını eleştirerek, ‘Mevcut politika enflasyonist sonuçlar doğuruyor’ dedi. Cibre, faiz indirilmesi halinde reel sektörün canlanacağını, aksi takdirde şirketlerde daha fazla işten çıkarma ve konkordato görüleceğini belirtti.

AB’den Çinli şirketlere ihale kısıtı

Avrupa Birliği, Çin’in AB’li firmalara yönelik kısıtlamalarına karşılık olarak, 5 milyon euroyu aşan tıbbi cihaz ihalelerinde Çinli şirketleri dışlama kararı aldı.

Sağlık turizminde Türkiye’nin kazancı büyük

Ticaret Bakanlığı’nın 2024 yılı hizmet ihracat verilerine göre, Türkiye sağlık turizminde önemli bir başarıya imza attı. Yurt dışından gelen 1,5 milyon hasta ile sağlık hizmeti ihracatından 3 milyar dolarlık gelir elde edildi. Bu rakamlarla Türkiye …