Uzayda gıda üretimi mümkün mü? Araştırmanın sonucu şaşırtıcı

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Desteklediği Proje ile Uzayda Gıda Üretimi Test Ediliyor

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) desteklediği bir projeyle, hücrelerden gıda üretiminin uzay koşullarında mümkün olup olmadığı test ediliyor. Deney başarılı olursa, astronotlar biftekten püreye kadar birçok yemeği uzayda üretebilecek.

ESA’nın yürüttüğü çalışma, astronotlara yemek ulaştırma maliyetini düşürmeyi amaçlıyor. Şu an için bir astronotun günlük gıda maliyetinin yaklaşık 25 bin doları bulduğu bildirildi.

Uzayda üretimin ise bu maliyeti azaltabileceği kaydedildi. ESA’dan yapılan açıklamada, uzun vadede Uluslararası Uzay İstasyonu’na küçük bir gıda üretim tesisi kurulması planlandığı bilgisi de paylaşıldı.

Proje, İngiltere merkezli ‘Frontier Space’ şirketi tarafından Imperial College London iş birliğiyle geliştiriliyor. Hücrelerden protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel gıda maddeleri üretiliyor. Bu maddeler daha sonra normal yemeğe benzetilecek şekilde işleniyor.

Araştırmayı yürüten Dr. Aqeel Shamsul, gelecekte bu gıdaların 3D yazıcılarla şekillendirilerek istenilen yemeklerin üretilebileceğini ifade etti. Shamsul, “Biftek isteyen astronot, yazıcıdan bastıracak. Bu artık bilim kurgu değil, gerçek” dedi.

İlk test kapsamında mini bir biyoreaktör, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle yörüngeye gönderildi. İçinde genetik olarak düzenlenmiş maya bulunan numune, Dünya etrafında kısa bir tur attıktan sonra Portekiz açıklarına inecek ve incelenmek üzere Londra’ya getirilecek.

Geliştirilen tariflerin lezzetinden Imperial College’ın şefi Jakub Radzikowski’nin sorumlu olduğu açıklandı. Radzikowski, şu an için doğal mantar bazlı içeriklerle çalıştığını belirterek, gelecekte her kültüre uygun menüler sunmayı hedeflediğini söyledi.

Baharatlı Çin mantısı tarifini deneyen İngiltere’nin ilk astronotu Helen Sharman, “Gerçekten çok lezzetli. Uzayda böyle bir yemek isterdim” dedi.

Related Posts

Google telefon numaralarını ifşa eden hata ile ilgili duyuru yaptı

Google, saldırganların basit komut dosyaları aracılığıyla Google hesaplarına bağlı özel kurtarma telefon numaralarını yalnızca birkaç dakika içinde ortaya çıkarabilmesine neden olan kritik bir güvenlik açığını giderdiğini duyurdu.

Doğada bir ilk: Tuhaf hayvanlar ‘dev’ kule yaptı

Bilim insanları, doğada ilk kez nematod adı verilen mikroskobik solucanların topluca hareket ederek “kule” şeklinde yapı oluşturduğunu gözlemledi. Almanya’nın Konstanz kentindeki meyve bahçelerinde çekilen görüntüler, daha önce sadece laboratuvar ortamında gözlemlenmiş olan bu sıra dışı davranışın doğada da gerçekleştiğini ortaya koydu.

Apple’dan bu sene daha temkinli bir sunum bekleniyor

Apple’ın her yıl düzenlediği geliştirici konferansı WWDC 2025, önümüzdeki pazartesi günü büyük açılış konuşmasıyla başlayacak. Etkinlikte iOS 26, macOS 26 gibi birçok yeni yazılım güncellemesinin tanıtılması bekleniyor. Ancak gelen son bilgiler, bu yılki WWDC’nin alışılmışa göre daha sade geçebileceğini gösteriyor.

Yeni nesil enerji kaynağı: Sıvı sodyumlu pil geliyor

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bilim insanları, sıvı sodyum ve hava kullanarak çalışan yeni bir prototip yakıt hücresi geliştirdiklerini duyurdu.

DeepSeek R1’in ilk büyük güncellemesi yayınlandı

DeepSeek R1 için güncelleme yayınladı. Yapay zeka modeli, güncellemeyle beraber tekrar gündem olmayı başardı.

3 günlük sessizlik beyinde fark yaratabilir

Sessizlik sadece sesin yokluğu değil, beynin kendini yenileme fırsatı olabilir. Sadece birkaç gün süren sessizlik, beynin yaratıcı dalgalarını harekete geçirirken, duygusal dengeyi artırıyor ve hafızayı güçlendiriyor.