Türkiye’nin dev şirketinin patronuna, atalarının toprağında 27 milyar liralık darbe

Bursel Tekstil Özbekistan’a Karşı Açtığı Tahkim Davasını Kaybetti

Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticilerinden biri olan Bursel, Özbekistan’a karşı açtığı tahkim davasını kaybetti. Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID), 8 yıldır devam eden dava sürecini sonlandırdı. Türk şirketi Bursel Tekstil, Özbekistan’da yaptığı yatırımların ‘kamulaştırıldığı’ iddiasıyla şikayetçi olmuş ve 700 milyon dolarlık tazminat talebinde bulunmuştu.

Uzun Süren Bekleyiş Son Buldu

Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker’in haberine göre; ICSID, Türk şirketi Bursel Tekstil’in 700 milyon dolarlık tazminat talebini reddetti. Özbekistan Adalet Bakanlığı’nın Telegram’da yer verdiği açıklamaya göre Bursel Holding, 2017 yılında yatırımlarının kamulaştırıldığı iddiasıyla dava açmış ancak sonuç Özbekistan lehine sonuçlanmıştır.

Bursel Tekstil’in Özbekistan Serüveni

Bursel Tekstil, Orta Asya’ya yönelen ilk Türk tekstil şirketlerinden biridir ve yönetim kurulu başkanlığını Burhan Enuştekin yapmaktadır. Enuştekin, atalarının izini Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bulduğu Özbekistan’da tekstil sektörüne yatırım yapmaya başlamıştır. 1990’lı yıllardan itibaren birkaç konfeksiyon fabrikası kuran şirket, 2000’li yıllarda çalışan sayısını 6 binden fazlaya çıkarmıştır.

Özbekistan Hükümeti, Bursel’in ülkeye yaptığı yatırımlar ve desteklerden dolayı özel pullar bile bastırmıştı. Ancak 2017 yılında yaşanan anlaşmazlık sonucunda Türk şirketin yatırımları kamulaştırılmıştır. Bu durum Türk tekstil devi Bursel Tekstil için bir kayıp olmuştur.

Related Posts

MÜSİAD Başkanı çocuk işçiliğini savundu: ‘Kesintisiz eğitim çok yanlış bir uygulama’

MÜSİAD Başkanı Burhan Özdemir’in zorunlu eğitimin kısaltılması ve çocukların iş gücüne daha erken katılması yönündeki açıklamaları tartışma yarattı. Eğitim sistemine yönelik eleştiriler dikkat çekerken, yeni bir model önerisi gündeme geldi.

AB’den Türkiye’deki sığınmacılar için yeni yardım paketi

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’deki sığınmacıların sağlık, eğitim ve su gibi çeşitli ihtiyaçlarına katkıda bulunmak için 20 milyon euro yardım sağlayacak. AB Komisyonu, Türkiye’deki sığınmacılara yönelik yeni insani yardım sunulacağını bildirildi. 20 …

Altın sahiplerini umutlandıran haber: Kuyumcularda o yasak kalkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2023 yılında aldığı karar ile üretimi durdurulan ‘çeyrek gram’ ve ‘yarım gram’ altınların yeniden üretimi gündeme geldi. Altın fiyatlarında yaşanan yükseliş ve dar gelirli vatandaşların birikim yapmada sorun yaşaması üzerine ekonomi yönetiminden söz konusu altınların yeniden üretilmesi için izin talep edildi.

Ünlü ekonomist açıkladı: ‘Faiz neden inmeliydi?’

Ekonomist İris Cibre sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda TCMB’nin faizi yüzde 46’da sabit tutma kararını eleştirerek, ‘Mevcut politika enflasyonist sonuçlar doğuruyor’ dedi. Cibre, faiz indirilmesi halinde reel sektörün canlanacağını, aksi takdirde şirketlerde daha fazla işten çıkarma ve konkordato görüleceğini belirtti.

AB’den Çinli şirketlere ihale kısıtı

Avrupa Birliği, Çin’in AB’li firmalara yönelik kısıtlamalarına karşılık olarak, 5 milyon euroyu aşan tıbbi cihaz ihalelerinde Çinli şirketleri dışlama kararı aldı.

Sağlık turizminde Türkiye’nin kazancı büyük

Ticaret Bakanlığı’nın 2024 yılı hizmet ihracat verilerine göre, Türkiye sağlık turizminde önemli bir başarıya imza attı. Yurt dışından gelen 1,5 milyon hasta ile sağlık hizmeti ihracatından 3 milyar dolarlık gelir elde edildi. Bu rakamlarla Türkiye …