Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m

Related Posts

ABD’nin İran’a saldırısı sonrası BM’den ilk açıklama

ABD’nin İran’daki Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislere saldırı düzenlemesi sonrası BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yazılı açıklama yaptı. B-2 bombardıman uçaklarıyla düzenlenen saldırının halen gergin durumdaki bölgede tehlikeli bir …

İran’dan Birleşmiş Milletler’e çağrı: 44 yıl önce alınan kararın aynısını istedi

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İsrail’in Arak ağır su nükleer reaktörüne düzenlediği saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Arakçi, “Arak Ağır Su Nükleer Reaktörü, kapsamlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) denetimleri …

İran’dan İsrail’e yeni füze dalgası! Dumanlar yükseliyor…

İsrail ordusu, İran’dan İsrail topraklarına doğru yeni füze atışları gerçekleştirildiğini bildirdi.

TBMM komisyonları üyeliklerine yapılan seçime dair karar Resmi Gazete’de

TBMM’deki komisyon üyeliklerine yapılan seçime dair Meclis kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

İran Dışişleri Bakanlığı, Trump’ın ültimatomunun ardından ABD’ye protesto notası verdi

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin çıkarlarını temsil eden İsviçre büyükelçisine protesto notası verdi.

Trump’tan flaş açıklama: Artık çok geç

Ayrıntılar geliyor…